Μικρό Ιστορικό της Μεγαλωνύμου ενορίας



    Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες ενορία της Αγίας Τριάδος υπάρχει στην πόλη των Πατρών ήδη από τον 17ο αιώνα. Ο πρώτος ναός ευρίσκετο πλησίον της Πλατείας Παπαδιαμαντοπούλου, δηλαδή της σημερινής πλατείας Ομονοίας, καταστράφηκε ωστόσο κατά τα γεγονότα της Επαναστάσεως του 1821.


    Στη θέση του σημερινού ναού  στη περιοχή <<Γερανέικα>> προϋπήρχε από τα μετεπαναστατικά χρόνια μικρότερος ναός επ΄ ονόματι της Αγίας Τριάδος διαφορετικός από αυτόν που πιο πάνω αναφέρθηκε.

    Σύμφωνα με το βιβλίο των δωρητών του ναού, ο σημερινός ναός άρχισε να οικοδομείται περί το 1911 ενώ τα εγκαίνια ετελέσθησαν την 13ην Ιουλίου 1914 από τον Μητροπολίτη Πατρών Αντώνιο.

   Καθότι η ενορία συνορεύει με την ενορία της Αγίας Φωτεινής η οποία φιλοξένησε τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της πόλεως είναι φυσικό να εγκαταστήθηκαν εντός των ορίων της πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ( 1922-1925). Οι τελευταίοι αφιέρωσαν στο ναό ορισμένα από τα όσια και ιερά τα οποία μετέφεραν από τίς πατρογονικές τους εστίες.

   Έτσι εξηγείται και η ύπαρξη του παρεκκλησίου του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου το οποίο βρίσκεται εντός του κτηρίου του πνευματικού κέντρου της ενορίας. Στο παρεκκλήσιο αυτό φυλάσσονται και τμήματα του ιερού λειψάνου του Αγίου αποτελώντας πνευματικό θησαυρό της ενορίας αλλά και ολόκληρης της τοπικής εκκλησίας των Πατρών. Στο παρεκκλήσιο τελούνται οι καθημερινές θείες λειτουργίες, ακολουθίες (του τυπικού της εκκλησίας μας..) και οι μικρές αγρυπνίες.

   Η αύξηση των πιστών της ενορίας μας και οι πολλές τους ανάγκες οδήγησαν τους ιερείς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού, στην ανέγερση και δεύτερου ναού εντός των ορίων της, στην περιοχή Τέρψη. Ο δεύτερος αυτός ναός, θεμελιώθηκε την 29ην Αυγούστου 1997, από τον αοίδημο Μητροπολίτην Πατρών Νικόδημο ενώ την 6ην Σεπτεμβρίου 1998 εγκαινιάσθηκε από τον ίδιο το ημιυπόγειο τμήμα του. Στο παραπάνω μνημονευθέντα ημιυπόγειο ναό, η μέν κεντρική Αγία Τράπεζα καθιερώθηκε επ' ονόματι του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου ενώ η δεύτερη Αγία Τράπεζα επ΄ονόματι του Αγίου Ιερομάρτυρος Λεωνίδου, επισκόπου Αθηνών.

     Τέλος εντός των ορίων της ενορίας ευρίσκεται και  το  ιστορικό ναϊδριο  Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου γνωστό με την προσωνυμία <<Πράτσικα>> από το επώνυμο της οικογένειας του κτήτορος.  το 1850 οι τρείς εγγονοί του γενάρχη Ιωάννη Πράτσικα, Νικόλαος, Δημήτριος και Σπυρίδων ανήγειραν τον πιο πάνω ναϊσκο δίνοντας μάλιστα το όνομα ως προσωνύμιο σε ολόκληρη εκείνη την περιοχή!


                   







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.